Go to Top

OS i Tokyo uppskjutet, inte inställt

Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) president Thomas Bach meddelade tidigare i veckan om uppskjutandet av OS som skulle ha utspelat sig i sommar från 24 juli till 9 augusti.

Efter långa diskussioner och övervägande mellan Japans president Abe och Världshälsoorganisationen (WHO) har det beslutats att OS inte kan genomföras i sommar.

Thomas Bach ser ändå optimistiskt på ett framtida OS i Tokyo: “De olympiska spelen och den olympiska elden kan vara ljuset i den mörka tunnel som mänskligheten just nu befinner sig i”.

En arbetsgrupp som kallas “Here we go” har fått uppgiften att bestämma när detta ljus ska infinna sig, senast sommaren 2021.

Att detta påverkar handbollen är det inget tvivel om. Europeiska Handbollsförbundets pressmeddelande är tydligt med att handbollen kommer att behöva anpassa sig efter IOK:s beslut.

OS-kval

Både herrarnas och damernas kvalomgångar (som redan hade skjutits upp till juni) skjuts nu upp på obestämd tid. EHF och flera förbund som ej tagit beslut om de inhemska och internationella ligorna/turneringarna ser nu en möjlighet att utnyttja juni för spel.

Det har föreslagits att Final Four för både EHF Cup och Champions League skulle kunna spelas i augusti och september, men ännu är inga beslut är tagna.

Samarbete

Alla aktörer inom handbollen måste ha tålamod men samtidigt vara aktiva och jobba utifrån de förutsättningar vi har idag. Beslutsfattande, ouppfyllda sponsoravtal, permitteringar, spelscheman etc. är numera vår vardag. Handbollen nere på planen kommer just nu i andrahand.

Mikael Appelgren, SHS